Υπόθεση ENERGA: Πέντε χρόνια με αναστολή για τον Αριστείδη Φλώρο – Αθώος ο Βασίλης Μηλιώνης

ypothesi energa pente xronia me anastolh gia ton aristeidi flwro athwos o vasilis miliwnis

Ελεύθερος παραμένει ο Αριστείδης Φλώρος για την υπόθεση της ENERGA, καθώς το Πενταμελες Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε να μειώσει την ποινή των 21 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα σε πέντε έτη, με αναστολή.

Οι δικαστές, έκριναν ένοχο τον επιχειρηματία για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση, όμως η ποινή των 21 χρόνων που του είχε επιβληθεί από το Πρωτόδικο Δικαστήριο μειώθηκε αναγνωρίζοντας του τρία ελαφρυντικά αυτά της ειλικρινούς μεταμέλειας, του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, ο κατηγορούμενος δε θα μπορούσε να καταδικαστεί παραπάνω από 8 χρονια.

Το δικαστήριο απάλλαξε τον επιχειρηματία για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ καθώς έκρινε πως δεν αντιπροσώπευε τις συγκεκριμένες εταιρίες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της ENERGA, μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύψους 72 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη τακτοποιηθεί αφού εχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα οποιαδήποτε (τυχόν) αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιριών.

Ένοχοι για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κρίθηκαν ακόμη πέντε κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Στους συγκεκριμένους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν, κατά περίπτωση, τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου και τους επιβλήθηκαν ποινές από 1 έως 2 έτη.

Αθώος ο Μηλιώνης

Αθώοι κρίθηκαν πέντε κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της Hellas Power, Βασίλης Μηλιώνης (σ.σ. πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχ. Φλώρος.

Το ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης, το αρχικό κατηγορητήριο ανέφερε ότι ανέρχεται στα 236 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό όμως συμπεριελάμβανε δήμους, δημόσιο, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ.

Αντίστοιχα, το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το δημόσιο που φτάνει περίπου τα 72 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι.

«Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία» ανέφερε σε δήλωση του ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, ένας από τους συνηγόρους του επιχειρηματία.

«Φώτισαν την αλήθεια» είπε σχολιάζοντας την απόφαση των δικαστών, ο Μανώλης Τρούλης, συνήγορος του Βασίλη Μηλιώνη που αθωώθηκε.