Βαγγέλης Ρωχάμης: Η θρυλική φιγούρα του ελληνικού εγκλήματος που γελοιοποίησε το σωφρονιστικό σύστημα

vaggelis-rwxamis-h-thryliki-figoura-tou-ellinikou-eglhmatos-pou-geloiopoihse-to-swfronistiko-systhma

Το “Ρωχάμης” έγινε συνώνυμο του “Φαντομάς” και ο Βαγγέλης Ρωχάμης κατέλαβε τον τίτλο του Έλληνα “Αρσέν Λουπέν”. Ή ενός πιο… “εγκληματικού” Ρομπεν των Δασών. Ένας πραγματικός θιασωτής του Ταραντίνο.  Όπως και να’ χει, έγινε ο φόβος όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων που κρατήθηκε στην Ελλάδα, μιας και κατάφερε όχι μια, όχι δύο, αλλά δέκα φορές να το σκάσει από αυτά. Τιμωρήθηκε περισσότερο για τις αποδράσεις του, παρά για την παραβατικότητα του.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1951, σε μια πολυμελή οικογένεια.

«Από μικρό παιδί έβλεπα γουέστερν και μου άρεσαν οι κακοί, τα παλικάρια»

Ήδη από την στρατιωτική του θητεία, ξεκίνησε τα “κόλπα”. Το 1971, όταν υπηρετούσε, δεν του δόθηκε άδεια να δει την κόρη του, που γεννιόταν και… απέδρασε. Πήγε στο “Μινιόν”, πήρε δώρα και έτσι απλά, εμφανίστηκε στο μαιευτήριο.

Vaggelis Rwxamis
Η πρώτη του επαφή με τον νόμο θα λάβει χώρα το 1971, όταν υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στη Σύρο. Ο οπλίτης Ρωχάμης ζητά άδεια για να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του. Όταν του την αρνούνται, το σκάει από το στρατόπεδο, κλέβει ένα μοτοποδήλατο και βάζει πλώρη για Εύβοια.

Κατά το 1976 θα καταδικαστεί για κλοπή, όπου και θα φυλακιστεί για τρεισήμισι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Η κλοπή έγινε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Στην φυλακή, ο Ρωχάμης θα το σκάσει κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Τότε θα του δοθεί και το ψευδώνυμο “Πεταλούδας”, επειδή κατάφερνε να ξεγλιστράει. Η ελληνική κοινωνία τον κατακρίνει, ωστόσο θα αρχίσει να τον θαυμάζει, για τον τρόπο που γελοιοποιεί το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα.

Αμέσως μετά την αποφυλάκιση του, θα μετακομίσει στην Κύπρο, παίρνοντας άτυπο διαζύγιο με την σύζυγο του και θέλοντας να πάρει μια άλλη στροφή στη ζωή του. Λίγο καιρό αργότερα, θα καταδικαστεί για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και θα ξαναδιαβεί το κατώφλι του Κορυδαλλού. «Το ’81 είχαμε καταλάβει επί ένα μήνα τη φυλακή. Μέχρι και τα υπόγεια ελέγχαμε» δηλώνει τότε. Άλλοι 27 μήνες προστέθηκαν στην “πλάτη του”.

«Τα έτρωγα, τα έδινα … είχα βοηθήσει παιδάκια που είχαν καψίματα και ήθελαν πλαστικές και άλλα που χρειάζονταν εγχειρίσεις»

«Έπρεπε να νοικιάζω 12-13 διαμερίσματα ταυτόχρονα. Ήμουν υποχρεωμένος να πληρώνω ανθρώπους για να μου φέρνουν αυτοκίνητα και όπλα»

«Από όλες τις φυλακές έχω αποδράσει, εκτός από τις φυλακές Πατρών. Εκεί πέρασα δυόμιση χρόνια στην απομόνωση και ήταν αδύνατο να το σκάσω» θα πει αργότερα.

Από τις πιο “διάσημες” ιστορίες απόδρασης του Βαγγέλη Ρωχάμη είναι αυτή του Κορυδαλλού. Έχοντας πάνω του ένα κομμάτι πλαστελίνης, σε διάστημα περίπου ενός χρόνου, κατάφερε να προσεγγίσει την κλειδοθήκη των φυλακών και να καταφέρει να εξασφαλίσει καλούπια από τα κλειδιά. Πως έκανε τα κλειδιά; Ο ίδιος θα πει: «Στη φυλακή μπορούσες να βάλεις και να βγάλεις τα πάντα. Η φυλακή έχει ναρκωτικά, έχει χειροβομβίδες, έχει κροτίδες» . Από το σημείο των κελιών ως την “μεγάλη έξοδο”, μεσολαβούσαν αρκετές πόρτες. Ανοίγει την πρώτη, την δεύτερη, την τρίτη. Ο μύθος θέλει μια πόρτα να έχει μείνει ανοιχτή για τον Ρωχάμη, ως δώρο. Έχει μεταμφιεστεί σε δικηγόρος, φορώντας περούκα, με κουστούμι και κρατώντας έναν φάκελο και έτσι απλά, πέρασε όλες τις πόρτες. Κυρίως αυτή της ελευθερίας.

Vaggelis Rwxamis
Μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ρωχάμης ανέφερε πως η πιο επικερδής σε λεία από τις ληστείες του ανερχόταν στο ποσό των 60 εκατομμυρίων δραχμών. Από τα οποία δεν κράτησε ωστόσο δεκάρα τσακιστή: «Τα έτρωγα, τα έδινα … είχα βοηθήσει παιδάκια που είχαν καψίματα και ήθελαν πλαστικές και άλλα που χρειάζονταν εγχειρίσεις».

Το 1983, θα ξαναποδράσει από τις φυλακές της Χαλκίδας. Ένας άλλος μύθος λέει, ότι ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε αναλάβει να βάψει την εξωτερική πύλη της φυλακής. Ανεβαίνοντας σκαλί σκαλί, τελικά, έκανε την λεγόμενη “μαντρα-πήδα” και τσουπ, πάλι ελεύθερος. Ο ίδιος όμως έχει διαψεύσει αυτή την ιστορία, λέγοντας ότι ναι μεν απέδρασε, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο.

Μετά θα μεταφερθεί στις φυλακές της Κέρκυρας. Εκεί θα συμμετάσχει σε μια εξέγερση, όπου θα μείνει, παρά μόνο καμμένη γη. Ο Ρωχάμης δεν θα ακολουθήσει τους συγκρατούμενους του σε άλλες φυλακές και θα παραμείνει στις φυλακές της Κέρκυρας, “για τιμωρία μέσα στα αποκαΐδια” δέκα μήνες. Από εκεί θα γυρίσει στον γνώριμο πια Κορυδαλλό.

Αστικός μύθος ή όχι;

Στην φυλακή ο Βαγγέλης Ρωχάμης, έγινε πολύ καλός φίλος με τον Θανάση Νάσιουτζικ. Όταν ο Νάσιουτζικ το 1986 δικαζόταν για τον φόνο του Θανάση Διαμαντόπουλου, ο Ρωχάμης είχε αποδράσει. Ο θρύλος λέει ότι ενόσω ήταν στη δίκη ο Νάσιουτζικ, τον πλησίασε μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας και του μίλησε. Θα ανταλλάξουν λίγες κουβέντες και έπειτα αυτή θα φύγει. Σύμφωνα με την κόρη του Θανάση Νάσιουτζικ, Παυλίνα, ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης, μεταμφιεσμένος σε γυναίκα μεγάλης ηλικίας. Ο οποίος θα προτείνει στον Νάσιουτζικ,να τον φυγαδεύσει από τον χώρο του δικαστηρίου.«Αν θες, σε παίρνω τώρα και φεύγουμε. Έχω τέσσερις-πέντε απ’ έξω» Εκείνος θα αρνηθεί και μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο Βαγγέλης είχε φύγει ασφαλής από την αίθουσα, δεν θα αποκαλύψει τίποτα για το ποια ήταν αυτή η κυρία.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης πλησίασε τον Νάσιουτζικ μεταμφιεσμένος σε γυναίκα...
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης πλησίασε τον Νάσιουτζικ μεταμφιεσμένος σε γυναίκα…

Ακόμη μια αρκετά γνωστή ιστορία απόδρασης του Βαγγέλη Ρωχάμη, είναι αυτή του 1994-1996.

Έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις αστυνομικές αρχές, λόγω νέας ηγεσίας. Ήταν επικηρυγμένος. Όλη η αστυνομία ήταν στο κατόπι του. Όλες οι εφημερίδες είχαν την φωτογραφία του. Η κόρη του έχει κατηγορηθεί για “υπόθαλψη εγκληματία”. Τότε θα οργανώσει ακόμη μια απόδραση. Στο κλασσικό επισκεπτήριο, εκείνος συνάντησε τον κουνιάδο του. Αφότου τελείωσε ο διαθέσιμος χρόνος της επίσκεψης, ο Ρωχάμης δεν θα γυρίσει στο κελί του. Αντιθέτως θα ανακατευτεί με το πλήθος των επισκεπτών, θα φορέσει κουστούμι και θα βγει έξω. Αυτή τη φορά από τη μία το κίνητρο του ήταν σοβαρό, από την άλλη ήξερε ότι διακυβευόταν το να μεγαλώσει την ποινή του. Βγαίνοντας, θα καλέσει ο ίδιος στο τηλέφωνο τον τότε αρχηγό της ΓΑΔΑ και θα τον απειλήσει.

Gia logous ekdikisews apedrase o Rwxamis

«Είχα ένα μπρεν [αυτόματο όπλο] από τανκ. Έκοψα λοιπόν την οροφή μιας BMW και ξεκίνησα από τη Φυλής, όπου είχα κρυμμένα αυτοκίνητα, για το Χαϊδάρι», διηγείται. Στον δρόμο τον έπιασε ωστόσο λάστιχο, γι’ αυτό και πήρε το όπλο και σταμάτησε ένα ταξί. «Κατέβηκα στο Χαϊδάρι και πυροβολούσα τις μαρκίζες και τα κεφάλια από κάποιες κούκλες στα μαγαζιά. Στη συνέχεια πήγα και στη Νέα Ζωή. Ήθελα να τους δείξω ότι μπορούσα, αλλά δεν ήθελα».

Λίγες μέρες μετά τη δίκη της κόρης του, εμφανίζεται μια περίεργη φιγούρα στα πίσω τραπέζια, στο κέντρο όπου τραγουδούσε η κόρη του. Ήταν ο Ρωχάμης. Όπως ήταν και στο δικαστήριο που του είχαν στήσει καρτέρι οι αστυνομικοί, αν και έψαχναν τον θρυλικό δραπέτη και όχι τη γυναικεία φιγούρα που καθόταν πίσω πίσω στο κοινό!

Όταν συνελήφθη εξάλλου και πάλι το 1996, ομολόγησε στον ανακριτή ότι είχε πάει πράγματι στη δίκη της κόρης του κάτω από τις μύτες των Αρχών.

H apodrash tou Rwxami

Το 2000 αποφυλακίστηκε οριστικά. Εξέτισε την ποινή του και αποσύρθηκε στα “λημέρια” του στην Χαλκίδα. Συγκεκριμένα πια διατηρεί ένα ουζερί στο Λευκαντί της Εύβοιας και πια ζει εκεί ήρεμος.

«Το τελευταίο κόλπο, δεν έχει γίνει ακόμη!»

Vaggelis Rwxamis
Ο άνθρωπος που πέρασε έγκλειστος 22 χρόνια χωρίς να διαπράξει φόνο και έζησε 31 συνολικά χρόνια από τη ζωή του μέσα στις περιπέτειες με τον νόμο άλλαξε ξαφνικά σελίδα και πίσω δεν ξανακοίταξε. Μετά την αποφυλάκισή του τον Απρίλιο του 2000, επέστρεψε στα γνώριμα λημέρια της Ευβοίας. Αργότερα έφτιαξε τη δική του «Κιβωτό» στο Λευκαντί, ένα ουζερί με θέα την καταγάλανη θάλασσα. Έτσι αποφάσισε να περάσει την υπόλοιπη ζωή του ο άνθρωπος που είχε συνταράξει το πανελλήνιο με τις τόσες αποδράσεις του από τα πιο «σκληρά» σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας.