Η εμβληματική σκηνή του Έτερος Εγώ για την σεξουαλική βία

Για όλες τις Χαμένες Ψυχές έρχεται κάποτε η στιγμή της Κάθαρσης

Το ‘Ετερος Εγώ δίνει -με τον τρόπο του- τις σωστές απαντήσεις. Αυτό που πέτυχε στην σκηνή, όπου οι Λαΐνης και Βελισσαράτος αναλύουν τον μύθο της Μέδουσας στην ομάδα που έχει αναλάβει τις δολοφονίες των φοιτητριών, είναι κάτι παραπάνω από ένα κοινωνικό σχόλιο.

Ο δεύτερος κύκλος της πλέον αγαπημένης σειράς “Έτερος ΕγώΚάθαρσις εστιάζει σε μια νέα σειρά δολοφονιών με θύματα φοιτήτριες έρχεται να ταράξει τους πανεπιστημιακούς κύκλους. Ο καθηγητής εγκληματολογίας Δημήτρης Λαΐνης έρχεται αντιμέτωπος με τις αστυνομικές αρχές, καθώς βασικός ύποπτος θεωρείται ο υποψήφιος Πρύτανης, συνεργάτης και φίλος του, Ηλίας Βελισσαράτος.

Στην ερώτηση «Σ’ έναν άδικο και σάπιο κόσμο, όταν μπορείς να διορθώσεις κάτι… τι κάνεις;», το «να κάνεις τέχνη» είναι ίσως η καλύτερη απάντηση που έδωσε “σιωπηλά” ο Σωτήρης Τσαφούλιας, μέσα από το Έτερος Εγώ.

Το γλυπτό του Garbati που απεικονίζει την Μέδουσα να κρατάει το αποκεφαλισμένο κεφάλι του Περσέα είναι ακόμη μια ισχυρή αποτύπωση του μύθου από την πλευρά του θύματος, προβάλλοντας τη ταυτότητα της ηρωίδας και αναδεικνύοντάς την ταυτόχρονα σε ένα σύμβολο για τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων.

 

Χωρίς Λόγια.

Δημοσιεύτηκε από Sotiris Tsafoulias στις Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021

 

«Η Mέδουσα ήταν μία πανέμορφη νεαρή, Ιέρεια της θεάς Αθηνάς η οποία είχε την ατυχία να την βιάσει ο Ποσειδώνας μεταμορφωμένος σε άλογο. Η νεαρή ζήτησε την βοήθεια της θεάς, αλλά η Αθήνα μην μπορώντας να τα βάλει με τον Ποσειδώνα τιμωρείσαι την Mέδουσα. Την μεταμόρφωσε σε ένα απεχθές τέρας που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια που όποιος την έβλεπε κατά πρόσωπο πέτρωνε αυτόματα. Πόσες φορές όταν ακούτε για ένα βιασμό δεν ακούτε από κάποιον ή ακόμα χειρότερα από κάποια την έκφραση ”τα ήθελε και τα πάθε”; Η τιμωρία της Mέδουσας σημαίνει ακριβώς αυτό. Πως στην συλλογική συνείδηση έκφραση της οποίας είναι η μυθολογία το θύμα είναι ένοχο. Η Mέδουσα είναι το θύμα αλλά τιμωρείται εκείνη αντί για το βιαστή της».

Και μην ξεχνάτε, μετά την Κάθαρση, έρχεται η Νέμεσις…