Τύπος που πάρκαρε σε θέση ΑΜΕΑ, κάνει αγωγή σε γυναίκα που το ανέβασε στο fb (pic)

typos pou parkare se thesh amea kanei agwgh se gynaika pou to anevase sto fb

Η κυρία φωτογράφισε τον ανόητο οδηγό που πάρκαρε σε ράμπα ΑΜΕΑ κι αυτός της έκανε μήνυση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Παρακάτω το κείμενο της δημοσίευσης του γνωστού δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου που ήταν μάρτυρας στο σκηνικό:

“Αύριο υπερασπίζομαι στο δικαστήριο την κυρία που φωτογράφισε οδηγό που στάθμευσε το όχημά του σε χώρο που προορίζεται αποκλειστικά για άτομα με κινητική αναπηρία, την ανάρτησε στο facebook με σχετικό κείμενο, ύστερα από έντονη λογομαχία στο σημείο και, τελικά, ο οδηγός αντί να μετακινήσει το όχημά του, στράφηκε εναντίον της με αγωγή ζητώντας, μεταξύ άλλων, 70.000 αποζημίωση για χρήση της φωτογραφίας του και για προσβολή προσωπικότητας. Στην αγωγή του συνομολογεί ότι όντως στάθμευσε στον χώρο που προορίζεται για τον σκοπό αυτόν.

Ένορκες βεβαιώσεις υπέρ της κυρίας έχουν ήδη δώσει οι βουλευτές κ.κ. Fotini Pipili και Giorgos Amiras, ο αστυνομικός της Τροχαίας Fotinos Pagiavlas και άλλοι πολίτες. Κατά το χρόνο δημοσίευσης του περιστατικού, είχε υποβληθεί επίσης μηνυτήρια αναφορά από το Παρατηρητήριο ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα για τις τυχόν ευθύνες του οδηγού.

Οι νέες διατάξεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τόσο βάσει του GDPR όσο και με τον Ν.4624/2019 θα ερμηνευθούν εκ νέου για την έκταση της άσκησης κριτικής για αντικοινωνικές πράξεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ήδη υπάρχουν σχετικές απαλλακτικές κρίσεις από ανεξάρτητα όργανα άλλων κρατών της Ε.Ε.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας, με αυξημένο το καθήκον δημόσιας παρέμβασης του ενεργού πολίτη, για την αποτελεσματική προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις λόγω μιας σειράς καταστάσεων, όπως είναι και η κινητική αναπηρία. Η νομοθεσία προβλέπει τέτοιες δυνατότητες, επιτρέποντας ακόμη και την δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του σχετικού έννομου συμφέροντος, με ειδικές εγγυήσεις χρόνου, καταλληλότητας κτλ, εφόσον βεβαίως δεν θίγονται θεμελιώδεις ελευθερίες.

Η δικαστική απόφαση θα είναι κρίσιμη για την διασφάλιση του επιπέδου ελεύθερης ενάσκησης του δικαιώματος δημόσιας κριτικής και καταγγελίας παραβιάσεων που λαμβάνουν χώρα δημοσίως και θα οριοθετήσει εκ νέου την σχέση της προστασίας δεδομένων με την ελευθερία της έκφρασης.”

Αύριο υπερασπίζομαι στο δικαστήριο την κυρία που φωτογράφισε οδηγό που στάθμευσε το όχημά του σε χώρο που προορίζεται…

Posted by Vasilis Sotiropoulos on Wednesday, January 29, 2020