Τραγούδια του Περιθωρίου: Τα μπλουζ συναντούν το ρεμπέτικο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

tragoudia-tou-perithwriou-ta-blouz-synantoun-to-rempetiko-sto-panepistimio-tis-neas-yorkis

Και αν ένα σόλο του Βαμβακάρη συγκρίνεται μονάχα με ένα σόλο του Muddy Waters; Ή εάν η Ρόζα Εσκενάζυ είναι μια Billie Holiday της Ανατολής;

Τραγούδια του Περιθωρίου: Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσφέρει ένα νέο μάθημα που θα εξερευνά την ιστορική προέλευση του ελληνικού ρεμπέτικου και του αμερικανικού μπλουζ και θα εστιάζει στο πώς τα δύο μουσικά είδη αλληλοσυνδέονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Το μάθημα με τίτλο “Songs of the Underdog: American Blues Meets Greek Rebetiko” θα προσφερθεί για το εαρινό εξάμηνο του 2020 υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο συνθέτης και εκτελεστής Pericles Kanaris θα δώσει οδηγίες για το μάθημα, το οποίο θα διατεθεί από το πρόγραμμα του Alexander S.Onassis της NYU στις Ελληνικές Σπουδές και τη Σχολή Μουσικής Steinhardt.

“Αυτό το μάθημα είναι ένα ταξίδι στις ρίζες των λαϊκών τραγουδιών των δύο χωρών μου. Είναι μεγάλη τιμή και εξίσου μεγάλη ευθύνη. Ανυπομονώ”, ανέφερε ο Κανάρης σε ανακοίνωση στο Facebook.

Τα American Blues, που δημιουργήθηκαν από τους Αφρικάνους σκλάβους και τους απογόνους τους, στις νότιες φυτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, θα συγκριθεί με το Ελληνικό Ρεμπέτικο, που γεννήθηκε από τους πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στις λιμενικές πόλεις της Ελλάδας μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Παρά τις ξεχωριστές διαφορές τους σε εθνοτική και μουσική προέλευση, το ρεμπέτικο, έγινε αργότερα γνωστός στο κοινό παγκοσμίως ως “The Greek Blues”, διότι και τα δύο είδη αντικατοπτρίζουν τις σκληρότερες πραγματικότητες του περιθωρίου που τους δημιούργησε.

Μια συγκριτική ανάλυση των δύο ειδών, θα αποκαλύψει εντυπωσιακές ομοιότητες και διαφορές στους τρόπους με τους οποίους τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν. Επιλεγμένα κείμενα, ηχογραφήσεις, ταινίες και παρουσιάσεις επισκεπτών θα καθοδηγήσουν τους μαθητές μέσω των διαφόρων επιπέδων των συγκρίσεων.

Η τάξη θα είναι προσβάσιμη στους σπουδαστές της Νέας Υόρκης στους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών και των κοινωνικών επιστημών.