Τάσος Αλιφέρης: Η ζωή του επαναστάτη δήμαρχου της Τήλου που έφυγε νωρίς

Τάσος Αλιφέρης

Τάσος Αλιφέρης, ένα όνομα που ελάχιστοι άνθρωποι θα γνωρίζουν μιας και ο κύριος Τάσος δεν ανήκε στη κλίκα των κουστουμαρισμένων πολιτικάντηδων που λαφυραγωγούν τη δημόσια ζωή και τα ταμεία με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αλλά υπήρξε ένας δήμαρχος που έδωσε όλη του τη περιουσία για τις ανάγκες των δημοτών του.

Ο κ.Αλιφέρης αρχικά έφτασε στην Τήλο ως γιατρός στα μέσα της δεκαετίας του 80′!

Ο Τάσος Αλιφέρης στο γραφείο του.
Ο Τάσος Αλιφέρης στο γραφείο του.

Έκτοτε οι κάτοικοι δεν τον άφησαν να φύγει ποτέ. Το έργο του υπήρξε επαναστατικό και ανθρωπιστικό. Οι κάτοικοι του νησιού τον θυμούνται ακόμα ως γιατρό αλλά και μετέπειτα ως δήμαρχο να γυρνάει το νησί με το μηχανάκι του μοιράζοντας τα φάρμακα στους ανήμπορους ηλικιωμένους. Η αγάπη μάλιστα των κατοίκων ήταν τέτοια που τον έβαλαν να ορκιστεί σε ευαγγέλιο πως δεν θα εγκαταλείψει το νησί.

Αναλαμβάνοντας το 1995 τα καθήκοντα του σαν δήμαρχος ο Αλιφέρης κατάφερε να μετατρέψει ένα νησί ξεχασμένο από ανθρώπους και θεό σε έναν πραγματικά πρότυπο δήμο.

Ενδεικτικά, έκανε τη Τήλο το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στη Μεσόγειο κερδίζοντας διεθνή βραβεία, την απογείωσε τουριστικά αυξάνοντας τον αριθμό των τουριστικών κλινών από 150 σε 1700 ενώ έφτασε σε σημείο να χάσει το σπίτι του και τη περιουσία του αγοράζοντας πλοίο μέσω εταιρίας λαικής βάσης ώστε να βγάλει το νησί από την άγονη γραμμή. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα οι τράπεζες να του πάρουν το σπίτι μιας και είχε πάρει για όλους αυτούς τους λόγους στεγαστικό δάνειο.

O Τάσος Αλιφέρης υπήρξε Δήμαρχος Τήλου από το 1995 έως το 2012, όταν και απεβίωσε.
O Τάσος Αλιφέρης υπήρξε Δήμαρχος Τήλου από το 1995 έως το 2012, όταν και απεβίωσε.

Τέλος, ποιος να ξεχάσει τον αγώνα του ενάντια στους κυνηγούς που προσπαθώντας να σπάσουν τον αποκλεισμό του κυνηγιού στο νησί έκαναν ομαδική απόβαση με πλοίο..

Και όμως ο δήμαρχος με κίνδυνο της ζωής του ήταν εκεί με κίνδυνο της ζωής του όταν κατέβαιναν οι μπουκαπόρτες και οι κυνηγοί ούρλιαζαν με σηκωμένες τις καραμπίνες. Τέλος ήταν και ο πρώτος δήμαρχος που τόλμησε να τα βάλει με τη μισή Ελλάδα όταν τέλεσε γάμο σε ομόφυλο ζευγάρι.

Ο Τάσος Αλιφέρης με την αγαπημένη του τραγουδίστρια, Χαρούλα Αλεξίου.
Ο Τάσος Αλιφέρης με την αγαπημένη του τραγουδίστρια, Χαρούλα Αλεξίου.

Ο κ.Αλιφέρης δυστηχώς έφυγε από καρκίνο στις 4 Μαρτίου του 2012 αφήνοντας σε θλίψη ένα ολόκληρο νησί που οφείλει εξ’ ολοκλήρου την ευημερία και την ανάπτυξη του σε αυτόν τον άνθρωπο.. Ας συγκρατήσουμε λοιπόν το όνομα του ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του και ως ένα φάρο ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον..