”Τα Τσακάλια”: Η ταινία που μίλαγε για αλητεία και μπάχαλα προτού το κάνει μόδα το Netflix.

''Τα τσακάλια'': Η ταινία που μίλαγε για αλητεία και μπάχαλα προτού το κάνει μόδα το Netflix.

Ένα καρέ και μια ατάκα που θα μείνει στην ιστορία. ”Με θυμάσαι ρε πούστη” θα φωνάξει ο Φάνης (Σταμάτης Γαρδέλης) προτού βγάλει την αλυσίδα για να πάρει εκδίκηση μαζί με το gang του Γιώργο και Λουκά. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1981, σάρωσε στο κινηματογράφο κόβοντας 270.000 εισιτήρια και άφησε ξεκάθαρα το στίγμα τους στη μπερδεμένη γενιά των 80’s.

“Τα Τσακάλια” είναι η πρώτη ταινία (τουλάχιστον από αυτές που έμειναν γνωστές)

..από μία σειρά ταινιών που θα αποτυπώσουν την αισθητική της νεολαίας της δεκαετίας του 80, μιας δεκαετίας παράξενης, και μιας γενιάς μπερδεμένης, που όπως είχε πει ο Πορτοκάλογλου “χούντα δεν γνώρισε μα ούτε ελευθεριά”. Μηχανές με θορυβώδεις εξατμίσεις, εκκεντρικό ντύσιμο, ντίσκο, ξενύχτια, ποτά, ναρκωτικά, hooligans, κακή σχέση με την οικογένεια ήταν η ζωή μιας μερίδας της νεολαίας τότε που άλλοτε σταματούσε εκεί και άλλοτε το τραβούσε στα άκρα σε βαθμό που η τότε συντηριτική ελληνική κοινωνία δεν μπορούσε καν να κατανοήσει.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης δεν ακολούθησε το ρεύμα της υπόλοιπης εποχής όπου η κανονικότητα σε σενάρια ταινιών αφορούσε συγκεκριμένες τάξεις και στερεότυπα και προσπάθησε να αποτυπώσει τόσο ρεαλιστικά και απλοικά τα άγρια νιάτα των 80’s, κάτι που τον οδήγησε στο να δημιουργήσει ένα cult αισθητικής διαμαντάκι, αποφεύγοντας να γίνει γραφικός (cringe για εσάς νεολαίοι) όπως η πλειοψηφία των βιντεοκασσετών της εποχής όταν προσπαθούσαν να πιάσουν το παλμό της νεολαίας. Αν και ο σκηνοθέτης θα πέσει σε πολλές κλισέ λακούβες θα πρέπει να σκεφτούμε πως μιλάμε για τα 80’s όπου ένας χρήστης κάνναβης θα μπορούσε να θεωρηθεί εγκληματίας.

”Τα τσακάλια” εν τέλει όχι δεν είναι μια οσκαρική ταινία, αλλά σίγουρα μια ταινία ενδεικτική των ξακουστών 80’s.

Και ναι θα μπορείς να καταλάβεις πως ήταν η φάση στην ηλικία του πατέρα σου. Και σκέψου επίσης πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες στον ελληνικό κινηματογράφο ή στην tv ρόλους που ένας μέσος νεαρός θα μπορούσε να ταυτιστεί ή να καταλάβει, όσο κακό και αν είναι αυτό.

Υπόθεση της ταινίας:

Ο Γιώργος (Πάνος Μιχαλόπουλος) είναι ένας νέος της σύγχρονης εποχής που η μόνη του ασχολία είναι οι μοτοσυκλέτες, οι disco, οι καφετέριες και τα ναρκωτικά. Μαζί με τον καλύτερο του φίλο Φάνη (Σταμάτης Γαρδέλης) οργανώνουν τον ξυλαδαρμό συμμορίας που βίασε τη φίλη του Φάνη,Άννα (Σοφία Αλιμπέρτη). Τίποτα δεν σταματά τον Γιώργο στον κατήφορο που έχει πάρει. Κλέβει το σπίτι του και ληστεύει από τον πατέρα του τα λεφτά της εταιρίας που εκείνος δουλεύει. Μόνο ο θάνατος από τα ναρκωτικά του φίλου του Φάνη τον συγκλονίζει.