Όταν ο Σωτήρης Μουστάκας έχανε υποψηφιότητα στα Oscar για… δυο λεπτά

Μια ιστορία που άργησε να γίνει γνωστή ήταν πως ο Σωτήρης Μουστάκας όταν έλαβε μέρος στον «Αλέξη Ζορμπά» για να υποδυθεί τον τρελό του χωριού, θα ήταν σίγουρα υποψήφιος για Oscar αν έπαιζε λίγο περισσότερο.

Ο Σωτήρης Μουστάκας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ακαδημίας και αν έπαιζε δυο λεπτά παραπάνω στην ταινία θα ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου, μιας και υπήρχαν ως όριο τα 30 λεπτά. Πάντως εκτόξευσε την καριέρα του, ενώ η ταινία απέσπασε τρία όσκαρ: Β΄γυναικείου ρόλου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και διεύθυνσης φωτογραφίας. Η μουσική ήταν του Μίκη Θεοδωράκη.

Καταγόταν από το χωριό Κάτω Πλάτρες Λεμεσού και ήταν το τελευταίο παιδί πολυμελούς οικογένειας (είχε άλλα επτά αδέρφια). Σε ηλικία 15 χρονών, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, όπου μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για περίοδο εφτά μηνών. Μόλις αποφυλακίστηκε τελείωσε το σχολείο και το 1958 αναχώρησε για την Αθήνα για να σπουδάσει ηθοποιία, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του.

Η αγάπη του Μουστάκα για το θέατρο είχε ξεκινήσει όταν κατά την εφηβεία του ο νεαρός Σωτήρης πήγε σε μια θεατρική παράσταση του Νίκου Σταυρίδη στη Λεμεσό. Μετά το τέλος της παράστασης κι ενώ όλοι ζητούσαν αυτόγραφα από τον Σταυρίδη, ο Σωτήρης τον πλησίασε και του είπε πως θέλει να γίνει κι αυτός ηθοποιός. Ο Σταυρίδης του είπε να έρθει στην Αθήνα να τον βρει. Όταν έφτασε στην Αθήνα, έπιασε δουλειά σ’ ένα εστιατόριο ως σερβιτόρος και παράλληλα έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου και κόπηκε την πρώτη φορά. Δεν το έβαλε κάτω, ξαναπροσπάθησε και πέρασε. Εκεί γνώρισε και την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, την οποία νυμφεύθηκε το 1973 και έκαναν μια κόρη, την Αλεξία.

Ο Σωτήρης Μουστάκας έπαιξε σε δεκάδες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Το 2003 έλαβε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Ερμηνείας Ελληνικού Έργου για το σύνολο του έργου του σε επιθεωρήσεις.

Aναδημοσίευση από το λατρεμένο cineramen.gr