Άγνωστες πτυχές της ζωής του Δημήτρη Μητροπάνου

Ακολουθούν κάποιες άγνωστες πτυχές της ζωής του Δημήτρη Μητροπάνου που ήρθαν στο φως μετά τον θανατό του, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται και ορισμένες ιστορίες που είπε ο ίδιος.

Γνώρισε τον πατέρα του στα 29 του

Γεννημένος στην «Μικρή Μόσχα» όπως αποκαλείται η Αγία Μονή Τρικάλων τις 2/4/1948, όπου και είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας του. «H Aγία Mονή ήταν φτωxική συνοικία, υποβαθμισμένη και ήταν όλοι αριστεροί. Aφού κάθε εκλογές έρxονταν εκεί οι xωροφύλακες και ψήφιζαν για να υπάρxει… ισοζύγιο». Τον πατέρα του, τον νόμιζε για νεκρό τα πρώτα δεκαέξι χρόνια της ζωής του, λόγω της συμμετοχής του στον Εμφύλιο Πόλεμο. Ένα γράμμα όμως έμελλε να του αλλάξει την ζωή. Η είδηση που έφερε αυτή η επιστολή, ήταν ότι ο πατέρας του τελικά ζει στην Ρουμανία, γιατί είχε φύγει ως πολιτικός πρόσφυγας. Συναντήθηκαν πρώτη φορά όταν ο Δημήτρης έγινε 29 χρονών.

Βαθύς αριστερός από την αρχή μέχρι το τέλος

Το 1964 μετακόμισε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Αχαρνών,με τον θείο του. Ήδη πριν τελειώσει το σχολείο είχε αρχίσει να τραγουδάει. Παράλληλα συντάχθηκε και στην νεολαία των Λαμπράκηδων, μιας και είχε δεχθεί απειλές ότι δεν θα του επέτρεπαν να σπουδάσει, λόγω των βαθιών αριστερών του καταβολών. Ήταν άλλωστε μεγαλωμένος σε «αριστερό» περιβάλλον με θείους και πατέρα στην Αντίσταση και την εξορία. Κράτησε και ο ίδιος τα ιδεώδη της οικογένειας του, μέχρι το τέλος της ζωής του. Πάντα με σεβασμό στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Γιώργος Ζαμπέτας, ο δευτέρος πατέρας

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Δημήτρη Μητροπάνου, ο Γιώργος Ζαμπέτας στάθηκε κοντά του σαν δεύτερος πατέρας. Ένας δάσκαλος, ένας φίλος, ένας συνεργάτης που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα δίπλα του, σε μια μπουάτ στην Πλάκα.

Μετά από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, επισκέφθηκε την εταιρεία «Κολούμπια». Εκεί θα γνωρίσει και τον «καλλιτεχνικό του πατέρα», στο πρόσωπο του αείμνηστου Γιώργου Ζαμπέτα, όπου θα τον πάρει κοντά του στο κέντρο «Ξημερώματα». «Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα» θα πει και ο ίδιος.

Η καλοτυχία του Μητροπάνου και το… σπρώξιμο από τον Ξυλούρη

Το 1966 θα γνωρίσει τυχαία πρώτη φορά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον «ψηλό» όπως τον έλεγε και θα τον πάρει μαζί του σε μια σειρά συναυλιών σε Ελλάδα και Κύπρο για την «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» , στην θέση ενός άλλου καλλιτέχνη, λόγω ασθένειας. Ο ταλαντούχος και καλότυχος Δημήτρης Μητροπάνος, ερμηνεύει κομμάτια από  τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί». Ο ίδιος θυμάται ότι είχε παγώσει και τον έσπρωξε ο Ξυλούρης για να βγει στη σκηνή.

Η λογοκριμένη από την Χούντα «Χαμένη Πασχαλιά»

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι ο πρώτος δίσκος του Δημήτρη Μητροπάνου να είναι με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη», το 1967. Πριν από αυτό είχε προηγηθεί το τραγούδι «Χαμένη Πασχαλιά», το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Η Ρόζα ήταν στο συρτάρι 20 χρόνια

Το 1996 κυκλοφόρησε από την εταιρία Minos EMI ο δίσκος «Στου αιώνα την παράγκα», που μεταξύ άλλων περιείχε και τη «Η Ρόζα».

Είκοσι χρόνια πριν από την κυκλοφορία του τραγουδιού, το 1976, ο ποιητής Άλκης Αλκαίος είχε στείλει το ποίημά του «Η Ρόζα», στον Θάνο Μικρούτσικο για να το μελοποιήσει. Ο γνωστός συνθέτης έμενε τότε σε διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας στην Αθήνα. Η έμπνευση ήρθε σχεδόν αστραπιαία, αλλά η ώρα ήταν περασμένη και κατά συνέπεια κάπως ακατάλληλη για ηχογράφηση. Ο Θάνος Μικρούτσικος μη θέλοντας να ενοχλήσει τους γείτονες, πάτησε τη σουρντίνα του πιάνου (ένα εξάρτημα που προσαρμόζεται στα έγχορδα όργανα για να «πνίγει» τον ήχο) και ξεκίνησε να ηχογραφεί το τραγούδι. Το αποτέλεσμα της ηχογράφησης δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό κι έτσι η Ρόζα έμεινε για πολύ καιρό στα… αζήτητα.

Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε παίξει τη Ρόζα, μεταξύ άλλων, και στη Χαρούλα Αλεξίου, αλλά η κακή ποιότητα του ήχου φαίνεται πως «ψιλοχαντάκωσε» το κομμάτι κι έτσι η σπουδαία ερμηνεύτρια το προσπέρασε και δεν θέλησε να το ερμηνεύσει. Τα χρόνια περνούσαν και η Ρόζα παρέμενε σε ένα συρτάρι. Ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά για πρώτη φορά δισκογραφικά τον Δημήτρη Μητροπάνο το 1996 στον δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα» σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη. Μόλις είχε λήξει η υπουργική θητεία του Θάνου Μικρούτσικου στο υπουργείο Πολιτισμού με την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και ο γνωστός συνθέτης αναζητούσε ερμηνευτή για τον νέο του δίσκο.

Συνήθως, οι συνθέσεις των δημιουργών προσαρμόζονται στη φωνή των ερμηνευτών. Στην περίπτωση του Θάνου Μικρούτσικου και του Δημήτρη Μητροπάνου δεν ισχύει τίποτε τέτοιο, καθώς αυτά τα δύο στοιχεία αλληλοσυμπληρώνονται.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας εντυπωσιακό. Ένας μαγικός δίσκος από εκείνους που μας κάνουν να μην βλέπουμε την ώρα να τρέξουμε να τους ακούσουμε ξανά και ξανά.

Η αγάπη για τον Ολυμπιακό

Άλλη μια γνωστή πτυχή της ζωής του Δημήτρη Μητροπάνου ήταν η μεγάλη του αγάπη για τον Ολυμπιακό. Γαύρος μέχρι το μεδούλι, όπως έχει χαρακτηριστεί από το φιλικό του περιβάλλον και όχι μόνο, αξίζει να σημειώσουμε ότι όποτε έβρισκε χρόνο παρακολουθούσε τους αγώνες της πειραιώτικης ομάδας. Και δεν καθόταν στις θέσεις των διακεκριμένων προσώπων. Καθόταν ανάμεσα στον κόσμο.

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το «Θες»

Το τραγούδι «Θες» το ακούσαμε πρώτη φορά σε διαφήμιση γνωστής μπύρας. Ένα ξεχασμένο και σχετικά άγνωστο τραγούδι του Στέφανου Κορκολή τραγουδισμένο από τον  Δημήτρη Μητροπάνο.

«Όταν είχαμε κάνει τον δίσκο με τον αείμνηστο τον Δημήτρη Μητροπάνο, το αγαπημένο κομμάτι και των δύο ήταν το «Θες». Απλά συναποφασίσαμε μαζί την δισκογραφική εταιρεία τότε, να προβάλουμε το «Σβήσε το φεγγάρι» το οποίο ήταν ζεϊμπέκικο και καθώς εγώ δεν είχα γράψει τέτοια μουσική έως τότε θα δημιουργούσε κάποια αίσθηση. Επόμενο που θα προωθούνταν ήταν το «Θες». Τελικά το «Θες» δεν έγινε ποτέ επιτυχία καθώς, δυστυχώς, η υγεία του Δημήτρη «βάρυνε» και το τραγούδι έμεινε στα αζήτητα, μέχρι που έγινε επιτυχία με αυτό τον τρόπο που έγινε.»