Στις 17 Μαρτίου 1988 αυτοκτόνησε ο… “Μπαγάσας”, Νικόλας Άσιμος

stis 17 martiou 1988 aytoktonise o nikolas asimos

Σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 1988, αυτοκτονεί στο σπίτι του, ο 39χρονος Νικόλας Άσιμος, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής του ελληνικού ροκ.

Γεννημένος στις 20 Αυγούστου του 1949 στη Θεσσαλονίκη, ονομαζόταν Νικόλαος Ασημόπουλος. Οι γονείς του κατάγονταν από την Κοζάνη, όπου ο Νικόλας έζησε τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια. Σαν παιδί ήταν λάτρης του αθλητισμού και διακρίθηκε στο άλμα εις ύψος, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στους μαθητικούς αγώνες σχολείων της Μακεδονίας το 1965, ενώ αγαπούσε και το ποδόσφαιρο. Μάλιστα έπαιζε τερματοφύλακας στην τοπική ομάδα με την οποία δεν δέχθηκε να βγάλει δελτίο αρνούμενος να ενταχθεί σε ομάδα.

Νικόλας Άσιμος
Νικόλας Άσιμος

Πέρασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ προτιμούσε τη Δημοσιογραφία, την οποία άσκησε ερασιτεχνικά για ένα διάστημα. Σε κάποιο άρθρο του σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ψευδώνυμο Άσιμος κι έκτοτε το καθιέρωσε. Παράλληλα, έφτιαξε ένα φοιτητικό θεατρικό εργαστήρι, όπου έπαιξε Αριστοφάνη, Μένανδρο, Μολιέρο, κ.α.

Την ίδια περίοδο, αγόρασε μια κλασική κιθάρα. Tότε ξεκίνησε και η ενασχόλησή του με τη μουσική, σοβαρά. Έγραφε έντονα πολιτικοποιημένους στίχους και παρά τις προειδοποιήσεις, παρουσίαζε τα τραγούδια του σε διάφορες μπουάτ. Μια από αυτές τις φορές, συνελήφθη από την Ασφάλεια και όταν αφέθηκε ελεύθερος, η ταυτότητά του είχε εξαφανιστεί. Για 18 χρόνια, κυκλοφορούσε χωρίς ταυτότητα και όταν επιτέλους έβγαλε, είχε το επώνυμο Άσιμος και στο θρήσκευμα δήλωνε άθεος.

o xwros proetoimasias opws apokalouse to teleutaio magazospito tou sthn odo kallidromiou 55
Ο «Χώρος Προετοιμασίας» όπως αποκαλούσε το τελευταίο μαγαζόσπιτό του στην οδό Καλλιδρομίου 55

Δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του και το 1973 κατέβηκε στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, όπου και διέμενε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Μετά θάνατον, κυκλοφόρησαν ακόμη δύο δίσκοι του:

«Το φανάρι του Διογένη» με τη συμμετοχή της Σωτηρίας Λεονάρδου και το «Γιουσουρούμ – Στο φαλιμέντο του κόσμου», με τη συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ο συγγραφέας Δημήτρης Μπαγέρης και διευθυντής του ΣΕΓΑΣ θα εκδώσει την βιογραφία του “Ο Διάσημος Νικόλας Άσιμος” (εκδόσεις Σιγαρέττα – Οδός Πανός) το 1999, την ίδια χρονιά που θα εκδώσει και την βιογραφία του Βασίλη Σύλλη.

nikolas asimos

Το 1983 είχε ανοίξει ένα μαγαζάκι στα Εξάρχεια, στην οδό Καλλιδρομίου. Ήταν ο «Χώρος Προετοιμασίας» όπως το ονόμασε, αλλά και διαμονής, αφού αυτό ήταν και
το σπίτι του. Εκεί έγραφε, συνέθετε τα τραγούδια του, πουλούσε βιβλία, παιχνίδια για παιδιά, πρόχειρα κοσμήματα κατασκευής γνωστών του, κασέτες δικές του κυρίως,
φωτιστικά, πήλινα, κάρτες παλιές και πολλά άλλα.

Νωρίτερα, το 1977 φυλακίστηκε για δύο μήνες, μαζί με άλλους πέντε εκδότες – συγγραφείς, με επίσημη κατηγορία: «Εξέχουσες προσωπικότητες που επηρεάζουν αρνητικά το κοινωνικό σύνολο».

nikolas asimos

Το 1987 οδηγήθηκε βιαίως σε ψυχοθεραπευτική κλινική και λίγο αργότερα στις φυλακές Κορυδαλλού, με την κατηγορία του βιασμού. Αποφυλακίστηκε με χρηματική εγγύηση, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη μεγάλη του πίκρα γι’ αυτή την αβάσιμη κατηγορία, που δεν τεκμηριώθηκε ποτέ.

Η εκκρεμούσα δίκη, μαζί με τ’ άλλα προβλήματα που ήταν πολλά, συσσωρεύτηκαν μέσα του… Εξ ου και οι δύο ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας, πριν κρεμαστεί στο σπίτι του στις 17 Μαρτίου του 1988.

nikolas asimos

Η κηδεία του Νικόλα, έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαρτίου 1988 στη Νέα Σμύρνη, παρουσία περίπου 200 ατόμων, σε μια εξαιρετικά φορτισμένη ατμόσφαιρα:
– Παιδιά να μην αφήσουμε να τον πάρουν τον Νικόλα τα ‘κοράκια’.
– Δεν ήξερα, αγόρι μου, ότι είχες τόσους φίλους…
– Θα μας λείψεις, αλλά να είσαι σίγουρος ότι η ευαισθησία και η ανθρωπιά δε θα λείψει…
– Λέγανε ότι ήσουν απροσάρμοστος, μα εμείς ξέραμε ότι ήσουν ευαίσθητος.
– Νικόλα, γεια σου, σ’ αγαπάμε…