Οι μυθικοί εγκληματίες που κατάφεραν να ξεγελάσουν το σύστημα και να το σκάσουν απ’τις φυλακές της χώρας!

Βασίλης Παλαιοκώστας

Οι μυθικοί εγκληματίες που κατάφεραν να ξεγελάσουν το σύστημα και να το σκάσουν απ’τις φυλακές της χώρας! Μπορεί να φαντάζουν απίθανες, αλλά οι παρακάτω αποδράσεις έχουν σοκάρει ανά τα χρόνια το ελληνικό πανελλήνιο, καθιστώντας τους αυτουργούς τους θρύλους.

Ας ξαναδούμε μερικές απο τις πιο εντυπωσιακές μα αληθινές ιστορίες αποδράσεων απο τις ελληνικές φυλακές.

1. Οι “βόλτες” του Βαγγέλη Ρωχάμη

Έκανε τις φυλακές να φαντάζουν ανοιχτά ξενοδοχεία, με 10 αποδράσεις στο ενεργητικό του ,καθ’όλα τα 22 χρόνια που έζησε ως κρατούμενος. Ληστείες, όπλα και άλλα πολλά, δεν τον απέτρεψαν απ’το να είναι αγαπητός στους ανθρώπους. Διάφορες γυναίκες τον φυγάδευσαν όσο ήταν διωκόμενος.

Βαγγέλης Ρωχάμης Η πρώτη του παράνομη “βόλτα” ήταν όταν φαντάρος ακόμα το έσκασε για να γνωρίσει την νεογέννητη κόρη του. Πλέον όλα αυτά είναι στο παρελθόν και ο Βαγγέλης Ρωχάμης κατοικεί στην Εύβοια.

Βαγγέλης Ρωχάμης

2. Η εναέρια διαφυγή των Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι

Ο γνωστός σε όλους, Βασίλης Παλαιοκώστας δραπετεύει το 2006 με ελικόπτερο απο τις φυλακές Κορυδαλλού. Μαζί του, ο Αλκέτ Ριζάι.

Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι

791 ημέρες, μια απαγωγή και λίτρα 12 εκατομμυρίων ευρώ μετά, εντοπίζονται απο τις αρχές. Δεν το βάζουν κάτω όμως. Λίγο πριν τη δίκη τους, ξαναδραπετεύουν! Και κάπως έτσι, ο Παλαιοκώστας είναι ακόμα επικηρυγμένος διεθνώς.. Η αμοιβή για το <<κεφάλι>> του; Ένα εκατομμύριο ευρώ!

Ο Ριζάι δεν ήταν τόσο τυχερός – αντιθέτως κρατείται στη φυλακή Δομοκού.

3. Κώστας Σαμαράς ή “ο άντρας φάντασμα”

Στο βιβλίο του <<Καταζητείται>>, ο Σαμαράς περιγράφει όλες τις φορές που ξεγλίστρησε μέσα απο τα χέρια της δικαιοσύνης.

Επιγραμματικά, ας αναφέρουμε τα highlights όλων αυτών που κατάφερε:

Βρήκε τρόπο να το σκάσει απο τουαλέτα Αστυνομικής Διεύθυνσης (!), κυριολεκτικά να σκάψει τρύπα σε τοίχο Τμήματος Σερρών εν μία νυκτί και να ξεκλειδώσει πετούγια με .. κοινό ξυραφάκι.

Κώστας Σαμαράς

Κι’όμως, απο το 2018 ο άντρας – φάντασμα είναι επισήμως ελεύθερος.

3. Ο ευγενικός ληστής ή αλλιώς, Θοδωρής Βενάρδος

Και λέμε ευγενικός γιατί το 1974, για να κρύψει την κοντόκαννη καραμπίνα του, προσφέρει μια ανθοδέσμη με γλαδιόλες στα ταμεία της Εθνικής Τράπεζας, απ’όπου συλλέγει 550.000 δραχμές.

Θοδωρής Βενάρδος

Η ιστορία του βρίσκει άδοξο τέλος, καθώς κρεμάστηκε το ‘84, μέσα στο κελί του.

4. Απαγωγή στα Πατήσια: Υπόθεση Σορίν Ματέι

Ο Ρουμάνος εγκληματίας Σορίν, υπο την επήρεια ηρωίνης, ξεγλιστρά για 6η φορά απο τα δεσμά των Αρχών, όταν τον βρίσκουν σε ένα υπόγειο στην οδό Νιόβης. Παίρνοντας όμηρό του έναν αστυνομικό, καταφέρνει να εισβάλει σε κοντινό διαμέρισμα. Εκεί, κρατά τα 3 μέλη της οικογένειας που βρίσκει και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία που καθήλωσε όλη την ελληνική κοινωνία.

Σορίν Ματέι

Τα κανάλια σπεύδουν να μεταδώσουν το αίτημά του για λύτρα και αμφεταμίνες -αντίδοτο της ηρωίνης. Η προσπάθεια των Αρχών να του δώσουν υπνωτικά αντί για αμφεταμίνες και η συνομιλία του εγκληματία με τον Νίκο Ευαγγελάτο σε συνδιασμό με την επέμβαση των Αρχών, οδηγούν την κατάσταση στα άκρα. Με έναν κρότο, η χειροβομβίδα που κατείχε ο Ματέι, σκοτώνει την μία απ’τους ομήρους και τραυματίζει θανατηφόρα και τον ίδιο.

Μην αντέχοντας την ευθύνη, ο αρχηγός της Αστυνομίας αποσύρεται απο τη θέση του.

5. Ο επικίνδυνος <<γιατρός>>

O Αμερικάνος ισοβίτης Πίτερ Σέντομ έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία σε ελληνική φυλακή και ο ίδιος παραδέχεται την ενοχή του.

Πίτερ Σέντομ Όλγα Ατζαμόγλου

Όμως αποβλέπει στο να μην εκτίσει την ποινή του. Σχεδιάζει λοιπόν την απόδρασή του μαζί με την ψυχολόγο των φυλακών όπου κρατείται, Όλγα Ατζαμόγλου. Η ψυχολόγος τον ντύνει γιατρό και τον περνάει απο την έξοδο δείχνοντας τη δική της ταυτότητα ως εγγύηση, το 2002. Το κίνητρό της, ο δεσμός που η ίδια αργότερα παραδέχθηκε οτι είχαν.

Έκπληξη προκάλεσε λοιπόν, όταν βρέθηκε το 2006 δολοφονημένη σε ένα ξενοδοχείο της Κολομβίας, αφού πρώτα είχε περάσει το βράδυ με έναν άγνωστο άνδρα. Φήμες λένε πως δεν ήταν άλλος απο τον ισοβίτη και εραστή της, Πίτερ Σέντομ.