Του έδιναν 9 μήνες ζωής, πήγε στην Ικαρία και έζησε μέχρι τα 102 (vid)

Η συγκλονιστική ιστορία του Σταμάτη Μωραΐτη, που ενώ διαγνώσθηκε με καρκίνο και του ζητήθηκε να κάνει χημειοθεραπείες, εκείνος πήγε να ζήσει στην Ικαρία. Και να διαψεύσει τους γιατρούς που του έδιναν μόνο εννιά μήνες ζωής ακόμη.

Ο Μωραΐτης έγινε θέμα στα μεγαλύτερα δίκτυα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, αφού η ιστορία του ήταν συγκινητική και μοναδική. Πριν 36 χρόνια στην Αμερική τού είχε διαγνωσθεί καρκίνος στον πνεύμονα κι εκείνος αποφάσισε να ζήσει τους τελευταίους μήνες της ζωής του στην Ικαρία. Οι μήνες έγιναν χρόνια, 36 χρόνια ευτυχισμένα στο πανέμορφο νησί, παρέα με τους αγαπημένους του. Έλεγε πως το μυστικό της μακροζωίας του ήταν το κρασί (το οποίο έφτιαχνε μόνος του) και τα ικαριώτικα προϊόντα.

«Περίμενα να πεθάνω, αλλά απλώς δεν συνέβαινε. Τα βράδια περπατούσα ως την ταβέρνα όπου έπαιζα πόρτες και έπινα κρασί με φίλους μέχρι τα μεσάνυχτα»

O Σταμάτης Μωραΐτης, ο οποίος το 1943 έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση, τραυματίστηκε και πήγε για θεραπεία στις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας. O κ. Σταμάτης έμεινε στην Αμερική, και πριν από 50 χρόνια οι γιατροί τότε διέγνωσαν ότι έπασχε από καρκίνο στους πνεύμονες και ότι βρισκόταν στα τελευταία στάδια της ασθένειας, δίνοντάς του μόλις 9 μήνες ζωής. «Τότε ήταν πολύ ακριβές οι κηδείες εκεί. Έτσι, είπα στη γυναίκα μου ότι θα γυρίσω στην Ικαρία για να με θάψουν κοντά στους γονείς μου. Βρήκα τους φίλους μου στο χωριό που γεννήθηκα και αρχίσαμε να πίνουμε. Σκεφτόμουν ότι τουλάχιστον θα πεθάνω χαρούμενος. Βρισκόμασταν κάθε μέρα και πίναμε κρασάκι. Εγώ περίμενα, όμως καθώς περνούσε ο καιρός εγώ ένιωθα ακόμη πιο δυνατός. Πέρασαν οι 9 μήνες και εγώ ένιωθα καλύτερα από πριν.”

 

Σημείωση: Ο Σταμάτης Μωραΐτης έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2013 σε ηλικία 101 ετών.