Μοχάμεντ Άλι ή αλλιώς ο πυγμάχος που πάλευε για την δικαιοσύνη!

Μοχάμεντ Άλι

Μοχάμεντ Άλι ή αλλιώς ο πυγμάχος που πάλευε για την δικαιοσύνη!

They ain’t done me no wrong

So I ain’t got no fight

With them Viet Cong!”

Με αυτό το ιστορικό πια τρίστιχο, αρνήθηκε ο γνωστός σε όλους μας πρωταθλητής βαρέων βαρών Μοχάμεντ Αλί, να πολεμήσει στο Βιετνάμ. Μπορεί η φύση της πυγμαχίας, με την οποία συνδέθηκε διεθνώς το όνομα του Αλί, να είναι βίαιη. Ο ίδιος όμως ποτέ δεν ήταν απλώς ο πιο ικανός πυγμάγχος της Ιστορίας. Γεννημένος το 1942 στο Κεντάκι, ο μέχρι πρότινος Κάσιους Κλέι, αρνείται να αποσιωπηθεί.

Muhammad Ali

  O Αλί, γράφει ποιήματα που υψώνουν απροκάλυπτο <<κατηγορώ>> απέναντι στα εγκλήματα του Αμερικανικού κράτους. Ο ίδος αρνείται να μαχηθεί ενάντια σε φτωχούς ανθρώπους, άγνωστους σε αυτόν, για μια Αμερική που πατά επί πτώματων και επί σκλάβων.

Παρ’όλο που τιμωρήθηκε για την λιποταξία του, ο Αλί με είδωλο τον Μάλκολμ Εξ, μαύρο ακτιβιστή των πολιτικών δικαιωμάτων, συνεχίζει να επηρεάζει τον Αμερικανικό λαό με τους οξείς στίχους του.

I am America.

I am the part you won’t recognize.

But get used to me:

Black, confident, cocky.

My name, not yours.”

Tα λόγια του Αλί χαράσσονται μέχρι σήμερα στη συνείδηση των μαύρων αθλητών, σαν υπενθύμιση πως έχουν τη δύναμη και την υποχρέωση να παλέψουν για κάτι πέρα απο τη νίκη στο πεδίο τους. Λεμπρόν Τζέιμς με την δήλωση “ I won’t shut up and dribble”, μαύροι και μιγάδες σε μαζική αντίδραση περί στάσης στον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ κ.ο.κ. Ο Αλί είναι η γραμμή εκκίνησης σε έναν ατελείωτο αγώνα.

18 ετών ο Αλί κέρδισε το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών στη Ρώμη.

Αλί Ολυμπιακοί αγώνες

Το νικητήριο ποιήμα του ξεκινά “Τo make America the greatest is my goal” και με αυτό το μότο συνεχίζει ακάθεκτος ανά τα χρόνια.

Γνωστός για τα στιχάκια του πια μα και αυτοπεποίθηση του, ο αντίπαλος του Άρτσι Μουρ δηλώνει πως έχει μια γροθιά μόνο γι’ αυτόν: lip-buttoner. Κι’όμως δεν κατάφερε να τον σωπάσει, όπως υπονόησε, καθώς ο Κλέι νίκησε και στην δική τους μάχη. Τότε είναι που άλλαξε το όνομα του σε Μοχάμεντ Αλί. Πλήθος αντιπάλων αρνούνται να το αποδεχτούν, συνεχίζουν την προσφώνηση του ως Κάσιους Κλέιν. Ήθελαν να ακυρώσουν το δικαίωμα του στον αυτοπροσδιορισμό του αλλά και να αρνηθούν την μουσουλμανική του ταυτότητα. Ο ίδιος συνεχίζει να σαρώνει τους αγώνες, μα και να απαντά εριστικά.

Ως η καυτή κόντρα όμως στην Ιστορία της πυγμαχίας χαρακτηρίζεται αυτή του με τον Τζο Φρέιζερ. Μπορεί να ειπώθηκαν λόγια γεμάτα απειλές, αυτοπεποίθηση όμως τελικά ο Φρέιζερ υπερίσχυσε και ο Αλί έχασε τον αγώνα.

Αλί εναντίον Φρέιζερ

Σύντομα δρομολογήθηκε επόμενο ματς, στο οποίο ο Φρέιζερ τραυματισμένος απο προηγούμενο αγώνα, δεν κατάφερε να πάει.

Ο αγώνας επαναδρομολογήθηκε, με τον Αλί να αποδίδει το γεγονός σε φόβο και αδυναμία του αντιπάλου. Όταν επιτέλους βρέθηκαν αντιμέτωποι, ο Αλί εφάρμοσε την τακτική ‘rope a dope’ που οι προπονητές φοβόντουσαν. Μ’αυτόν τον τρόπο γλίτωσε πολλή ενέργεια και έτσι νίκησε για δεύτερη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή με μια νίκη που γράφτηκε στην Ιστορία ανεξίτηλα.

Όπως συνηθίζεται, και αυτή η απίστευτη καριέρα κάποια στιγμή έσβησε, με την τελική ήττα του Άλι το ‘80 απέναντι στον Λάρι Χόλμς να το επισφραγίζει. Αυτό όμως λίγη σημασία έχει! Πάντα ο Μοχάμεντ Άλι θα είναι ο πιο σημαντικός πυγμάχος του 20ου αιώνα, πολύ απλά γιατί έδωσε όχι μόνο το ταλέντο του μα και την αλήθεια του στη ζωή, επηρεάζοντας τις πολιτικές συνειδήσεις χιλιάδων θαυμαστών του, με τις ρίμες , τις πράξεις ακόμα και απλά με την ύπαρξη του.

Muhammad Ali's