Λάικα: Ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που ταξίδεψε στο διάστημα πριν από 62 χρόνια

Λάικα: Ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που ταξίδεψε στο διάστημα πριν από 62 χρόνια

“Της ζήτησα να μας συγχωρέσει και έκλαψα χαϊδεύοντάς την μια τελευταία φορά”, θυμάται η ρωσίδα βιολόγος Αντίλια Κοτόφσκαγια. Την επόμενη μέρα η σκυλίτσα με το όνομα Λάικα θα κάνει το παρθενικό και δυστηχώς το τελευταίο της ταξίδι προς το διάστημα.

Πριν από ακριβώς 62 χρόνια οι Σοβιετικοί, μετά τον Σπούτνικ,

Λάικα

..θα στείλουν στο διάστημα και νέο τεχνητό δορυφόρο με επιβάτη αυτή τη φορά τη Λάικα. Το τετράποδο ζώο, ένα αδέσποτο από τους δρόμους της Μόσχας, δεν θα καταφέρει όμως να επιζήσει παρά λίγες ώρες.

“Οι εννέα περιστροφές της γύρω από τη Γη έκαναν την Λάικα τον πρώτο κοσμοναύτη του πλανήτη, που θυσιάστηκε στο όνομα της επιτυχίας των μελλοντικών επιστημονικών αποστολών”, θυμάται η 92χρονη σήμερα Κοτόφσκαγια που συνεχίζει να είναι περήφανη για την συμβολή της στην εκπαίδευση των ζώων για τις διαστημικές αποστολές. Προσθέτει επίσης ότι νωρίτερα σκυλιά είχαν επανειλημμένα σταλεί σε υποτροχιακά ύψη για διάρκεια μερικών λεπτών “ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν δυνατή η επιβίωση σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας”.

“Ήταν ώρα πλέον να σταλεί ένα ζώο στο διάστημα”, διηγείται στο AFP στη Μόσχα.

Λάικα

Η επιλογή της μικρής σκυλίτσας από τους δρόμους της Μόσχας μόνο τυχαία δεν ήταν. Βάρους 6 κιλών και ηλικίας 3 ετών, η θυληκή σκυλίτσα δε χρειαζόταν να σηκώσει το πόδι της για να κατουρήσει και έτσι καταλάμβανε λιγότερο χώρο σε σχέση με κάποιο αρσενικό. Επίσης επιλέχθηκε σαν ημίαιμο μιας και σε σχέση με τα σκυλιά ράτσας είναι λιγότερο απαιτητικά και τα βγάζουν εις πέρας καλύτερα. Επίσης το διερευνητικό της βλέμμα σε συνδυασμό με το πόσο υπάκουη ήταν στις εντολές των εκπαιδευτών.

Η Λάικα ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν πως θα επιβιώσει μία εβδομάδα,

..μετά την ένατη περιστροφή γύρω από τη Γη λόγω υπερβολικής αύξησης της θερμοκρασίας απεβίωσε λόγω αφυδάτωσης, γεγονός που παρέλειψαν να πουν τα σοβιετικά μέσα ενημέρωσης ώστε να μην υπάρχουν διαρροές προς τη Δύση.

Laika
Ένα μνημείο για την Λαϊκά, το πρώτο σκυλί που φτάνει στο διάστημα! Ο σκύλος στέκεται στην κορυφή ενός πυραύλου! Το άγαλμα βρίσκεται στη Μόσχα και παρουσιάστηκε την Παρασκευή 11 Απριλίου 2008. Η Laika, πριν από 50 χρόνια άνοιξε το δρόμο για τις ανθρώπινες διαστημικές αποστολές. Το μικρό μνημείο βρίσκεται κοντά στο στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο στη Μόσχα που προετοίμασε την αποστολή της Λάικα στο διάστημα στις 3 Νοεμβρίου 1957. (AP Photo / RIA-Novosti, Alexei Nikolsky)

Η Λάικα θυσιάστηκε και έτσι στις 19 Αυγούστου 1960 μια διαστημική πτήση έφερε πίσω ζωντανές δύο σκυλίτσες που είχαν σταλεί στο διάστημα, τη Μπέλκα και τη Στρέλκα, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη επανδρωμένη πτήση του Σοβιετικού Γιούρι Γκαγκάριν, στις 12 Απριλίου 1961.