Γιόχαν Κρόιφ: Πώς ο “Ιπτάμενος Ολλανδός” έσωσε την περηφάνια της Καταλονίας

Γιόχαν Κρόιφ

<<Εn Un Momento Dadο>> ονομάζεται το ντοκιμαντέρ που φτιάχτηκε για να υμνήσει τον τρόπο του Johan Cruyff να φτάνει την ψυχή των ανθρώπων, μονάχα με τις πράξεις και τις επιλογές του. Η καθαρότητα των προθέσεων του καθήλωσαν τόσο τους θαυμαστές του όσο και ολόκληρη την Καταλονία, που πάντα θα θυμάται την πορεία του Ολλανδού γιατί άλλαξε όχι μόνο τα ποδοσφαιρικά μα και τα πολιτικά δεδομένα της εποχής.

Βρισκόμαστε τον καιρό που η Καταλονία βρίσκεται υποδουλωμένη στον Φράνκο.

Τα καταλανικά ήταν απαγορευμένα δια ροπάλου και η Barça, ως ορόσημο της Βαρκελώνης, αποτελούσε το μαύρο πρόβατο ολόκληρης της Ισπανίας. H κυβέρνηση μάλιστα απειλούσε τους πολίτες με απολύσεις και εξώσεις αν δεν έφευγαν απο την ομάδα. Η συμβολική εξαθλίωση της ομάδας ήταν ένα χτύπημα στο ήδη σπασμένο ηθικό των δαρμένων απ’τη δικτατορία πολιτών .

Ένα ρίσκο όμως ανέτρεψε τα πάντα. Η Barca πληρώνει 6.000.000 ολλανδικά guilder για να αποκτήσει έναν ψηλό ξερακιανό νέο που συνεχώς καπνίζει. Το 1973 που γίνεται η μεταγραφή του Κρόιφ αρχίζει και η.. ‘’μετα-γραφή’’ της Καταλονικής ιστορίας.

johan-cruyff-barcelona-μεταγραφή

17/2 του 1974.

Το ματς Real Madrid VS Barcelona λήγει 0 – 5 με το ταλέντο του Κρόιφ να λάμπει και να κουβαλάει τον αγώνα. Ολόκληρη η Καταλονία δεν του δίνει συγχαρητήρια, μα ευχαριστώ…

“Ήταν σαν όνειρο. Η εκδίκηση ήταν τόσο γλυκιά. Δεν ήταν πικρή. Όχι, όχι, όχι. Ήταν γλυκιά, αγαπημένη εκδίκηση. Είχαμε δώσει σε εκείνους τους μπάσταρδους από τη Μαδρίτη ένα πραγματικό χτύπημα. Και πώς το δώσαμε! Τους ποδοπατήσαμε. Εμείς, η Barça είχαμε φύγει νικητές από τη Μαδρίτη!” δηλώνει ο Pitarque που κάνει την εισαγωγή στο ντοκιμαντέρ << Εn Un Momento Dado>>.

Real Madrid VS Barcelona λήγει 0 – 5

H ταχύτητα και το σημαδιακό κόλπο του να σταματάει στη μέση του γηπέδου συγχύζοντας τον αντίπαλο, είναι μόνο λεπτομέρειες στην ποδοσφαιρική μεγαλοφυία του Γιόχαν.

Έτσι, όταν 14 χρόνια αργότερα ο Κρόιφ έχει επιστρέψει στην Ολλανδία, ο Ισπανός ρεπόρτερ Joan Patsy ταξιδεύει στην άλλη άκρη της Ευρώπης για να πείσει τον ποδοσφαιριστή να προπονήσει αυτή τη φορά, τη Μπαρτσελόνα. Ο Κρόιφ του άνοιξε το σπίτι του και πριν προλάβει να του μιλήσει καν για συνεντεύξεις και επαγγελματικά, ο δημοσιογράφος εκτίμησε την αμεσότητα και την ζεστασιά του.

Η ευγενική προσωπικότητα του όμως δεν άλλαξε το γεγονός οτι με το να σκοράρει για την Μπαρτσελόνα, σκόραρε εναντίον ολόκληρης της ισπανικής κυβέρνησης.

Για αυτό, ξεκίνησε η συστηματική δυσφήμηση του. Τα ΜΜΕ έκαναν ότι μπορούσαν για να τον διασύρουν ακόμα και αν ο λαός αρνούταν να τους πιστέψει. Ο Κρόιφ όμως αρνήθηκε να μπλεχθεί στο πολιτικό τους παιχνίδι με κόστος την ψυχική του υγεία, και έτσι αποχώρησε πριν καν τελειώσει η σεζόν, το 1996.

gracias johan

Τρία χρόνια μετά, επέστρεψε για να αποχαιρετήσει την πόλη και τους ανθρώπους της όπως τους άξιζε. Ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους με δάκρυα στα μάτια και συνθήματα στα χείλη για τον άνθρωπο που έσωσε την αξιοπρέπεια της Καταλονίας και υπηρέτησε την ομάδα όπως κανείς άλλος.

Από τότε το όνομα Κρόιφ είναι συνώνυμο της περηφάνιας για όλους τους Καταλανούς.