Ηλίας Μάστορας: Φτιάχνει μπάλες που κουδουνίζουν για τυφλά παιδιά

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 500 παιδιά με τύφλωση και σοβαρά προβλήματα όρασης. Πολλά εκ των οποίων είναι αποκλεισμένα από αθλητικές δραστηριότητες. Έτσι, ο Ηλίας Μάστορας αποφάσισε να φτιάξει μια μπάλα που κουδουνίζει για να παίζουν τα παιδιά, ποδόσφαιρο για τυφλούς.

Ανάμεσα στα τυφλά παιδιά της Ελλάδας βρίσκεται και ο τριών ετών, Λέανδρος. Ο Ηλίας Μάστορας του χάρισε λοιπόν μια τέτοια μπάλα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Ηλίας Μάστορας, ανέφερε: «Φανταστείτε τη δυσκολία να παίξει ο μικρός με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας όταν η μπάλα ζυγίζει 550 γραμμάρια! Αυτή που δημιούργησα όμως είναι μια ελαφριά μπάλα 250 γραμμαρίων που κουδουνίζει και διαθέτει 4 εσωτερικούς μηχανισμούς. Δεν πωλείται αλλά μόνο δωρίζεται γιατί βασική προτεραιότητα είναι το δικαίωμα στη χαρά κάθε παιδιού με πρόβλημα όρασης ανεξάρτητα από την οικονομική ευχέρεια!».

ilias mastoras ftiaxnei bales pou koudounizoun gia tyfla paidia

Για τις παγκόσμιες ανάγκες, ο Ηλίας Μάστορας, επεσήμανε:

Ο Ηλίας Μάστορας προχώρησε και στη δημιουργία της διεθνούς καμπάνιας ‘A ball for all’. «Οι ανάγκες είναι παγκόσμιες και δεν υπάρχει κάποια παρόμοια μπάλα ή καμπάνια. Αρκεί ένα email στο φορέα μας [email protected] με τη διεύθυνση του σχολείου και τον αριθμό των παιδιών με πρόβλημα όρασης που φοιτούν, χωρίς προσωπικά δεδομένα, και στέλνουμε την ειδική μπάλα. Πάνω από 3.000 μπάλες έχουν φτάσει σε 99 χώρες στις 5 ηπείρους μέσα σε δύο χρόνια και είναι μεγάλη η χαρά μας όταν μας στέλνουν φωτογραφίες και videos».

Posted by A Ball for All on Saturday, July 13, 2019

Ο φορέας υλοποίησης της παγκόσμιας καμπάνιας, το Όραμα Νέων Youthorama, εδρεύει σε χώρο του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη χωρίς υπαλλήλους αλλά μόνο με εθελοντές ενώ τα έξοδα καλύπτονται μέσω προγραμμάτων.

#aballforall in 99 countries…. stay tuned by Lambros Kazan

Posted by Youthorama on Wednesday, July 10, 2019

Για τον τελικό των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2008, τόνισε:

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την τελευταία ημέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο 2008. Ορίστηκα εκ νέου πρώτος διαιτητής στον τελικό ανάμεσα στη Βραζιλία και την Κίνα σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Ο αγώνας κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα και κατευθυνθήκαμε στο κεντρικό γήπεδο για την τελετή λήξης. Οι εικόνες, η μουσική και τα συναισθήματα ήταν μοναδικά για 70.000 θεατές και κλαίγαμε όλοι μαζί. Προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε άτομο που έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει με οποιαδήποτε ιδιότητα σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, ακόμα και σήμερα συγκινούμαι!».

ilias mastoras ftiaxnei bales pou koudounizoun gia tyfla paidia

Για το πρόγραμμα που «τρέχει», δήλωσε:

«Αν τα αποτελέσματα δείξουν την αλλαγή που θα συντελεστεί στα σχολεία, τότε θα επιδιώξουμε την επιτόπια υλοποίηση του προγράμματος από ειδική εκπαιδευτική ομάδα, για όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας μας. Το όραμα είναι να κουδουνίσει η μπάλα σε κάθε σπίτι και σε κάθε σχολείο όπου φοιτά παιδί με πρόβλημα όρασης στις 5 ηπείρους. Ελπίζουμε να συνεχίζουν να μας στηρίζουν Ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

ilias mastoras ftiaxnei bales pou koudounizoun gia tyfla paidia

Η μπάλα που κουδουνίζει και στην Αφρική:

«Τα τυφλά παιδιά έχουν το δικαίωμα του παιχνιδιού. Έτσι, ανά τον κόσμο διοργανώνονται διάφορα προγράμματα και εκδηλώσεις. Αυτά μπορεί να είναι ακόμη από την ίδια την UEFA, το British Council ή ιδρύματα όπως αυτό του Σταύρου Νιάρχου».