Η κρυφή ιστορία της <<Επαναστατικής Οργάνωσης 17Ν>>: H οργάνωση που γεννήθηκε απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου!

h drash ths 17noemvri

Με αντιιμπερεαλιστικό, ‘’κόκκινο’’ προσανατολισμό και πυξίδα τα ιδανικά της 17 Νοεμβρίου, έδρασε η Επαναστατικής Οργάνωσης 17Ν μέχρι το 2002, όπου και εξαρθρώθηκε. Στο ενεργητικό της οργάνωσης: 23 νεκροί, πολλοί τραυματίες και .. οι επόμενες άσημες μα ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Επαναστατική Οργάνωση 17Ν

1. Ο Ζαν Πολ Σαρτρ και η προφητική προκήρυξη της 17Ν

Η πρώτη δολοφονική επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης γίνεται το 1975. Θύμα της ο ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, Ρίτσαρντ Γουέλς. Κι’όμως προκήρυξη της επίθεσης έχει ήδη φτάσει μέχρι και στα χέρια του Γάλλου φιλοσόφου, που την μοιράζεται με τον Γαλλικό Τύπο. Παρ’όλα αυτά ,ο διευθυντής της Παριζιάνικης εφημερίδας << Liberation>> δεν την δημοσιεύει, αφού δεν έχει πειστει για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ένα χρόνο μετά και ύστερα από ένα ακόμα χτύπημα της οργάνωσης, η ιστορία έρχεται στο φως και φτάνει μέχρι τα ελληνικά μέσα. Έτσι, η Ε.Ο.17Ν αποκτά τη δημόσια προσοχή που διεκδικεί.

2. Ιστορίες συνωμοσίας

Η αριστερή ακτιβιστική δράση της Ελλάδας έχει χαρακτηριστεί ουκ ο λίγες φορές υποχείριο μεγαλύτερων συμφερόντων, με την ΕΣΣΔ να λεγεται πως ήλεγχε τις ισχυρότερες οργανώσεις, 17Ν και ΕΛΑ. Η πιο εντυπωσιακή θεωρία της εποχής πάντως ήθελε ως κεφαλή της 17Ν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ζήτημα πήρε μάλιστα και επίσημη διάσταση υπο κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την Υφυπουργό Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, να κατηγορεί συγκεκριμένα στελέχη της ΕΥΠ ως βασικά μέλη της οργάνωσης. Εν τέλει όμως, μόνος σύνδεσμος της 17Ν και του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας στα μαθητικά του χρόνια – καθώς ήταν μέλος της ΠΑΜΚ.

3. <<Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. >>

17noemvri bakogiannis

Η προαναφερόμενη σύνδεση ΠΑΣΟΚ και 17Ν στο μυαλό πολλών εκείνη την εποχή, δικαιολογείται από το επόμενο δολοφονικό χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Παύλος Μπακογιάννης είχε αποκτήσει την φήμη του ως κλεπταποδοχός απο την ΑΥΡΙΑΝΗ εφημερίδα του Κουρή, η οποία όλως τυχαίως δρούσε ως προέκταση της προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ. Βασίζοντας λοιπόν την εκλογή του θύματος σε κατηγορίες της Αυριανής, η 17Ν κρίθηκε και στηλιτεύτηκε πολύ εκείνη την εποχή, ειδικά εφόσον πολλά ήταν τα ονόματα που σχετίζονταν πραγματικά με το σκάνδαλο και θα μπορούσαν να έχουν στοχοποιηθεί εξίσου.

4. Στο στόχαστρο και οι έμμεσοι εκμεταλλευτές του λαού

17noemvri prokiriksi

Τον Φεβρουάριο του 1989 η Ε.Ο.17Ν., δεν στοχοποίησε άτομα, άλλα ένα σύμβολο αυτών. Συγκεκριμένα, βομβάρδισε τρεις ακατοίκητες μεν, πολυτελείς δε πολυκατοικίες σε Αθηναικές γειτονιές υψηλού κύρους. Η προκήρυξη της οργάνωσης ήρθε να δώσει λύση στο αίνιγμα του συμβολισμού που προξένησε τόση περιέργεια στον ελληνικό λαό: <<Oι κατοικίες χτυπήθηκαν επειδή έμειναν σκόπιμα ακατοίκητες από τους ιδιοκτήτες τους ή νοικιάζονταν σε εξωφρενικά ποσά σε μια εποχή που χιλιάδες Ελληνες έψαχναν για σπίτι με λογικό νοίκι>>.

5. .. Λες και τους άνηκαν δικαιωματικά!

polemiko mouseio 17 noemvri

Με μια σκηνή σχεδόν βγαλμένη απο ταινία δράσης, απέκτησε η 17 Νοέμβρη δύο μπαζούκας στις 3 Φεβρουαρίου του 1990. Το συμβάν εκτυλίχθηκε 9 και μισή το πρωί (!) με τους τέσσερις δράστες να εισέρχονται στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας κανονικότατα, απο την κεντρική είσοδο.. Η δήλωση της 17Ν: << (…) ακινητοποίησε τους φύλακες και τους επισκέπτες και απαλλοτρίωσε δύο εκτοξευτές μπαζούκας 2,36 και 3,5. Η επιχείρηση έγινε ομαλά, χωρίς να ανησυχήσει ιδιαίτερα κανένας φύλακας ή επισκέπτης. Αντίθετα από ό,τι γράφτηκε, οι εκτοξευτές λειτουργούν κανονικά.>> Η άνωθεν προκήρυξη συμπεριλάμβανε και φωτογραφία των κλοπιμαίων μαζί με εικόνες του Μαρξ , του Τσε και του Βελουχιώτη.

Ύστερα απο την αποσάρθρωση της οργάνωσης, οι ομολογίες έδειξαν πως δράστες του συμβάντος ήταν ο: Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός.

6. Τετ α τετ συνάντηση 17Ν και αστυνομίας σε πρόβα τζενεράλε

«Μαρία της Ριανκούρ»

Μια γυναίκα, δηλώνει ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Στέφανος Μακρής, τηλεφωνεί και δίνει πληροφορίες για συγκέντρωση της οργάνωσης στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, ως πρόβα επόμενού της χτυπήματος. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σχεδίασε μια δράση που όμως απέτυχε να οδηγήσει σε κάποιο πραγματικό βήμα. Μόνο αποτέλεσμα η συνάντηση των αρχών με ένα κίτρινο βανάκι, στο οποίο βρέθηκε ένα αστυνομικό περίστροφο, κλεμμένο παλαιότερα απο τη 17Ν. Η γυναίκα που έδωσε την πληροφορία, Μαρία Τσιντέρη, δεν έχει παραδεχθεί την παραμικρή ανάμειξή της στο συμβάν.

7. Υλικές απώλειες

Μπορεί μεγαλύτερη εντύπωση να έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις της 17 Νοέμβρη σε υπαρκτά πρόσωπα, οι φορές όμως που στόχο της έχουν αποτελέσει εταιρείες ή καπιταλιστικές αλυσίδες, δεν είναι λίγες. Τουλάχιστον 20 τέτοια περιστατικά βομβιστικών περιστατικών έχουν καταγραφεί, με τις τράπεζες και τις πολυεθνικές να έχουν την τιμητική τους.

8 . Η αρχή της πτώσης

h 17noemvri

29 Ιουνίου 2002.

Η βόμβα προς εγκατάσταση προδίδει τον κάτοχό της και έτσι δεν προλαβαίνει να τοποθετηθεί στην εταιρεία που επρόκειτο. Ο τραυματίας του περιστατικού έχει στη κατοχή του ένα περίστροφο, το οποίο μετά την ανάλυσή του βρίσκεται συνδεδεμένο με δράσεις της 17 Νοέμβρη. Λίγες μέρες μετά, ο τραυματίας ταυτοποιείται. Ή αλλιώς, ο Σάββας Ξηρός κρατείται.

9. Νίκος Παπαναστασίου – εγκέφαλος της υπόθεσης ή απόλυτα αθώος;

Νίκος Παπαναστασίου

Ο <<ιστορικός Νικήτας>> της οργάνωσης φέρεται απο τους μάρτυρες να είχε πρωταρχικό ρόλο στην ηγεσία της 17Ν. Παρ’όλες τις κατηγορίες για συγκρότηση της οργάνωσης, ανθρωποκτονία κατα συρροή, ληστεία κ.ο.κ. καταδικάζεται μόνο σε 8 χρόνια, τα οποία τελικά παραγράφονται.
Ο Νίκος Παπαναστασίου τελικά αθώος και ελεύθερος.

10. Τίτλοι τέλους

h arxh tou telous 17 noemvri

Η 17η Νοέμβρη άφησε ηχηρό απόηχο για πάνω απο μια δεκαετία ύστερα απο την οριστική της εξάρθρωση το 2002. Μπορεί να καταδικάστηκαν – και μάλιστα ισόβια – τα κεντρικά μέλη της, μπορεί η υπόθεση για την ελληνική πραγματικότητα να ξεχάστηκε, η αμερικανικη λίστα όμως με τις εν δυνάμει επίφοβες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν την υποτίμησε. Μέχρι τον Αύγουστο του 2015, η 17Ν συγκαταλεγόταν στις ενεργές διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις τις οποίες παρακολουθούσε στενά το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.