Δημήτρης Τσαφέντας: Ο Έλληνας που σκότωσε τον ρατσιστή πρωθυπουργό της Ν. Αφρικής και αρχιτέκτονα του άπαρτχάιντ

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1966 ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ Χέντρικ Φέρβερντ θα πέσει νεκρός στο κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής, τραυματισμένος από απανωτές μαχαιριές που του έφερε μπροστά σε όλη τη κυβέρνηση ένας αψύς Κρητικός, ο Δημήτρης Τσαφέντας.

Η ζωή του

Ο Τσαφέντας, καρπός του έρωτα ενός Κρητικού ναυτικού, του Μιχάλη Τσαφεντάκη από τα Χανιά και της Αμέλια Γουίλιαμς από την Μοζαμβίκη, οι οποίοι γνωρίστηκαν σε κάποιο από τα ταξίδια του ναυτικού. Ο μικρός Δημήτρης τα πρώτα χρόνια της ζωής του θα τα περάσει με τη γιαγιά του στην Αίγυπτο ενώ στα 8 του θα πάει να μείνει με την μητέρα του στη Μοζαμβίκη.

Όντας μιγάς, στο καθολικό σχολείο που θα πάει μικρός θα δεχτεί το ρατσισμό από τους λευκούς συμμαθητές του αλλά και κακόβουλα σχόλια για το χρώμα του.

Ο Τσαφέντας από νωρίς θα ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, θα μπαρκάρει σε όλο το κόσμο και θα μάθει πολύ γρήγορα οχτώ γλώσσες. Πολιτικοποιημένος από έφηβος στον Κομμουνιστικό χώρο έγινε μέλος της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης ενώ το 1945 στα 27 του θα έρθει στην Ελλάδα για 2 χρόνια αν και κανείς δεν γνωρίζει αν συμμετείχε στον εμφύλιο.

 

Στη νότια Αφρική θα επιστρέψει το 1966, όπου μέχρι να γίνει κλητήρας στη βουλή στο Κέιπ Τάουν θα κάνει δουλειές του ποδαριού. Εκεί θα γνωρίσει και τον έρωτα της ζωής του, μια μιγάδα με την οποία αποφασίζει να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Ο Τσαφέντας ωστόσο λόγω ελληνικής καταγωγής ήταν ενταγμένος στους ”Λευκούς” και λόγω των ρατσιστικών νόμων της Ν. Αφρικής δεν θα του επιτραπεί να σχηματίσει οικογένεια..

Στις 6 Σεπτεμβρίου, μόλις ο πρωθυπουργός θα τελειώσει την ομιλία του, ο Δημήτρης Τσαφέντας θα τον μαχαιρώσει 4 φορές στο στήθος του. Οι λευκοί πολίτες ζητούν τη καταδίκη του, ενώ στα πρόσωπα των καταπιεσμένων μαύρων γίνεται φως και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο..

Ο Τσαφέντας θα πεθάνει  στη  ψυχιατρική κλινική στο Γιοχάνεσμπουργκ 7 Οκτωβρίου του 1999, και 10 άνθρωποι μόνο θα πουν το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που σκότωσε τον εμπνευστή του Απαρτχάιντ.