Αργύρης Κουμτζής: Ο τυφλός φοιτητής του ΑΠΘ που αποφοίτησε με άριστα

Συγκίνηση έχει προκαλέσει, εντός και εκτός συνόρων, η ιστορία του Αργύρη Κουμτζή, που κατέβαλε δύναμη ψυχής και αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Αργύρης είχε αρχικά απορριφθεί από το Αριστοτέλειο, λόγω του ότι είναι τυφλός. Μόλις στον δέκατο μήνα της ζωής του διαγνώστηκε με ατροφικό οπτικό νεύρο κάτι που έμελλε να τον καταστήσει τυφλό σε όλη του την ζωή. «Οι γονείς μου ήταν δίπλα μου, 100%, επειδή έχουν και οι ίδιοι πρόβλημα όρασης. Ξέρετε σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει θέμα να αποδεχτούν και οι ίδιοι οι γονείς το πρόβλημα ενώ σε εμένα αυτό ήταν πάρα πολύ εύκολο. Έτσι μεγαλώσαμε. Κι εμένα και τον αδερφό μου μας στήριξαν σε κάθε βήμα, σε καθετί που θέλαμε να κάνουμε»

 

 

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχε επισημάνει την δυσκολία που θα συναντούσε ο Αργύρης να παρακολουθήσει τα μαθήματα του τμήματος της Φυσικής.  Με παρέμβαση του τότε Υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο Αργύρης κατάφερε να γίνει δεκτός στο ΑΠΘ. Το καλοκαίρι του 2016 παρακολούθησε τα θερινά μαθήματα του ΜΙΤ των ΗΠΑ. Ένα χρόνο αργότερα έκανε αίτηση για τα θερινά προγράμματα στο Caltech, στο Yale, στο Max Planck, σε δύο ολλανδικά πανεπιστήμια και στην Οξφόρδη, από την οποία πήρε την πρώτη θετική επιστολή.

Ο ίδιος έχει δηλώσει: “Τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισα αρχικά, ήταν τρία: η παρακολούθηση στο αμφιθέατρο, το διάβασμα των συγγραμμάτων που δεν ήταν γραμμένα και για τυφλούς φοιτητές και η παρακολούθηση των εργαστηρίων. Το πρώτο αντιμετωπίσθηκε, καθώς οι καθηγητές διαβάζουν ό,τι γράφουν στον πίνακα και περιγράφουν τα σχέδια που κάνουν, ώστε να τα ακούω.”

Οι εκπαιδευτικές του επιτυχίες και οι ερευνητικές του δραστηριότητες κρίθηκαν υπεράριθμες, ώστε να του δώσουν μία υποτροφία τεσσάρων χρόνων στο Max Planc διεθνές σχολείο ηλιακής και διαστημικής φυσικής του πανεπιστημίου Gottingen στη Γερμανία, με σκοπό να ολοκληρώσει και το διδακτορικό του.