8 πράγματα που δεν ήξερες για τον Pablo Escobar

Ο Pablo Escobar ίσως είναι ο πιο γνωστός έμπορος ναρκωτικών στην ιστορία της ανθρωπότητας και όλοι λίγο πολύ μέσω του Narcos μάθαμε για το χτίσιμο και τη πτώση της τεράστιας αυτοκρατορίας του El Patron. Παρακάτω ακολουθούν 9, όχι και τόσο γνωστά, facts της ζωής του Κολομβιανού εγκληματία:

Στα μαθητικά του χρόνια, ο Πάμπλο έκλεβε επιτύμβιες πλάκες από τα νεκροταφεία του Rionegro στην κεντρική Κολομβία όπου και γεννήθηκε, τις οποίες εν συνεχεία μεταπωλούσε σε λαθρέμπορους. Καθώς μεγάλωνε, επέκτεινε τις «δραστηριότητές» του στις κλοπές αυτοκινήτων και στις απαγωγές. Με το λαθρεμπόριο κοκαΐνης θα καταπιανόταν μερικά χρόνια αργότερα και ειδικότερα στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Η αγαπημένη του φράση ήταν η περιβόητη ”PLATA O PLOMO”. Και όχι άδικα. Το gang του Pablo, το καρτέλ του Μεδεγίν, είχε ξεκληρίσει 21.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 200 δικαστές, δεκάδες δημοσιογράφοι, τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της Κολομβίας, ένας γενικός εισαγγελέας, ένας υπουργός Δικαιοσύνης και πάνω από 1.000 αστυνομικοί.

Στα φόρτε του το καρτέλ του Μεδεγίν, λέγεται ότι δεν έβλεπε τίποτα και κανέναν, διακινώντας 15 τόνους κόκας την ημέρα ενώ το 80% της κόκας που έπαιζε στις ΗΠΑ ήταν από τα χεράκια του.

 Σύμφωνα με το θρύλο, ένα βράδυ ο Escobar έκαψε περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για να ζεστάνει την κόρη του Manuela, η οποία υπέφερε από υποθερμία ενώ σε μένα η μάνα μου ουρλιάζει που ανοίγω καλοριφέρ. Προχωράμε.

Στην ιστορία έχει μείνει βέβαια και η αχανής σε έκταση βίλα του Πάμπλο, η οποία βρισκόταν στο κέντρο μιας έκτασης που καταλάμβανε είκοσι (!) τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις εγκαταστάσεις της συμπεριλαμβανόταν και ένας μικρός ζωολογικός κήπος που φιλοξενούσε μέχρι και ιπποπόταμους. Χαλαρά μωρέ.

Υπολογίζεται ότι το 10% του ρευστού που είχε καβατζώσει σε καταπακτές της βίλας του, φαγώθηκαν από αρουραίους.

Η ιδιωτική του φυλακή στην οποία βρισκόταν εγκλεισμένος για λίγο καιρό διέθετε ποδοσφαιρικό γήπεδο, καζίνο, καταρράκτη (!) και spa.

Ακόμα και σήμερα 26 χρόνια από το θάνατο του, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους «ευεργέτες» στην ιστορία της Κολομβίας, αφού όσο ήταν εν ζωή είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή ναών, νοσοκομείων, ποδοσφαιρικών γηπέδων αλλά και μια σειρά επισιτιστικών προγραμμάτων για τους άπορους και τους άστεγους συμπατριώτες του. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο λοιπόν πως ένα από τα προσωνύμια του Escobar όσο ζούσε ήταν και το «Ρομπέν των Δασών». Αλλά και ότι στην κηδεία του παρευρέθηκαν πάνω από 25.000 άνθρωποι…