Σαν σήμερα: H αστυνομία δολοφονεί τον 15χρονο Μιχάλη Καλτεζά στη μαύρη επέτειο του Πολυτεχνείου

Μιχάλης Καλτεζάς

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 1985 ο Μιχάλης Καλτεζάς, ένα παιδί που πήγαινε ακόμα σχολείο, θα πέσει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στη 12η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μιχάλης Καλτεζάς

Όλα άρχισαν όταν μετά την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου απλά υπήρχαν κάποιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε μέλη των μπλοκ του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, άρχισαν οι πρώτες αψιμαχίες ανάμεσα στα ΜΑΤ και σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Προς τα μεσάνυχτα η δράση συνεχίστηκε στην οδό Στουρνάρη όπου διαδηλωτές έκαναν επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο 16χρονος Μιχάλης. Τότε ένας 26χρονος αστυνομικός, ο Αθανάσιος Μελίστας, θα βγάλει το υπηρεσιακό του περίστροφο και θα αρχίσει να πυροβολεί τους διαδηλωτές. Μία αδέσποτη σφαίρα θα βρει το νεαρό μαθητή κάτω από το αριστερό αυτί και θα τον σωριάσει νεκρό.

Ο θάνατος του Μιχάλη Καλτεζά θα ανάψει φλόγες εξέγερσης σε όλη την Ελλάδα σε νέους, φοιτητές και ανθρώπους πάσης ηλικίας οι οποίοι ζητούν δικαίωση για την απάνθρωπη εκτέλεση ενός παιδιού. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Μένιος Κουτσόγιωργας, και ο αναπληρωτής του, Αθανάσιος Τσούρας, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας στον πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές. Ωστόσο ο Παπανδρέου θα ξηλώσει όλη την ηγεσία της αστυνομίας η οποία θεωρούσε πως ακόμα έκρυβε φασιστικούς θύλακες.

Μιχάλης Καλτεζάς

Ο Μελίστας για τη ψυχρή αυτή δολοφονία θα τιμωρηθεί εν τέλη μόνο με 2 χρόνια φυλάκισης καθώς το δικαστήριο τρία χρόνια μετά θα του παρέχει ελαφρυντικά φόβου, ταραχής και εν βρασμώ ψυχής..

Υ.Γ. 9 μέρες μετά η 17Ν θα πάρει τη δικιά της εκδίκηση για τη δολοφονία του Μιχάλη. Πυροδοτεί παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο δίπλα σε λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 24χρονος αστυφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος και να τραυματιστούν 14 αστυνομικοί. Ιθύνων νους της επίθεσης ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας.